En el Nom de la Santíssima Trinitat. Amén.

Sentint que s’acosta l’ocàs de la meva vida terrena, i amb esperança viva en la Vida Eterna, desitjo expressar la meva voluntat testamentària només pel que fa al lloc de la meva sepultura.

La meva vida i el meu ministeri sacerdotal i episcopal els he confiat sempre a la Mare de Nostre Senyor, Maria Santíssima. Per tant, demano que les meves restes mortals descansin esperant el dia de la resurrecció a la basílica papal de Santa Maria la Major.

Desitjo que el meu darrer viatge terrenal acabi en aquest antiquíssim santuari marià, al qual acudia a pregar en començar i acabar cada viatge apostòlic, per encomanar confiadament les meves intencions a la Mare Immaculada i agrair-li les seves atencions dòcils i maternals.

Demano que es prepari el meu sepulcre al nínxol de la nau lateral entre la Capella Paulina (Capella de la Salus Populi Romani) i la Capella Sforza de la citada basílica papal, com s’indica en l’annex adjunt.

El sepulcre ha d’estar a terra; senzill, sense decoració particular i amb l’única inscripció: Franciscus.

Les despeses per a la preparació del meu enterrament seran cobertes per la suma del benefactor que he disposat, que serà transferida a la basílica papal de Santa Maria la Major i per a la qual he encarregat les oportunes instruccions a l’arquebisbe Rolandas Makrickas, comissari extraordinari del Capítol liberià.

Que el Senyor enviï una recompensa merescuda als qui m’han estimat i seguiran pregant per mi. El patiment que s’ha fet present en l’última part de la meva vida l’ofereixo al Senyor per la pau mundial i la fraternitat entre els pobles.

Santa Marta, 29 juny de 2022

Previsió propers dies

La primera Congregació General de Cardenals després de la mort del Papa Francesc es fa aquest dimarts a partir de les 9 del matí. És previsible que, sota la presidència del degà del Col·legi Giovanni Battista Re, es concreti ja en les properes hores el calendari dels dies de dol i també la data de les exèquies per l’ànima del Pontífex, així com el moment de l’enterrament.

Aquesta important reunió, que donarà pas a altres trobades de cardenals cada dia, es fa unes hores després del trasllat del cos del Sant Pare a la capella de Santa Marta del Vaticà, on s’ha fet aquest dilluns al vespre la cerimònia de constatació de la mort, amb la introducció en el fèretre i amb un moment de pregària.

Finalment, el Pontífex argentí ha estat revestit de vermell, el color del dol papal. També s’ha col·locat al costat del cos del Papa un ciri pasqual. 

Coincidint amb aquesta cerimònia, la Santa Seu ha revelat que la mort s’ha produït per un ictus, un coma i un col·lapse cardiovascular irreversible. Així ho ha certificat Andrea Arcangeli, directora de Salut i Higiene de l’Estat de la Ciutat del Vaticà, en l’informe de mort publicat aquest dilluns al vespre pel Gabinet de Premsa de la Santa Seu.

El document mèdic indica que el Papa va tenir un episodi previ d’insuficiència respiratòria aguda en pneumònia multimicrobiana bilateral, bronquièctasis múltiples, hipertensió arterial i diabetis. La mort es va determinar mitjançant un registre del cor posterior a la mort corporal. 

Un cop conclosa la cerimònia de constatació de la mort del Sant Pare, el cardenal camarlenc, Kevin Farrell, ha segellat l’habitació de treball del Pontífex i els llocs on s’ubicava habitualment, per evitar intrusions, que se’n falsifiquin les seves decisions o que es robin documents.

Recordem que el mateix Francesc va simplificar l’any passat els ritus funeraris en un document específic, titulat ‘Ordo Exsequiarum Romani Pontificis’. En aquest escrit, entre altres coses, va estipular que sigui vetllat a la capella de la seva residència i no pas al Palau Apostòlic. A més, va determinar que el seu cos sigui després exposat als fidels en un taüt obert.

El papa Francesc serà enterrat per voluntat pròpia a la basílica de Santa Maria la Major de Roma, entre el quart i el sisè dia després de la seva mort, per tant, entre dijous i dissabte d’aquesta setmana.

Els detalls del funeral per la seva ànima, amb el dia i l’hora, els donarà el Col·legi Cardenalici.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!